Menu

Undrar just om SERO har vadarbyxor när de nu klafsar ut i det djupa vattnet

SERO har via Olof Karlsson i Kristunehamn (Ja jag vet att det står fel men det är inte jag som publicerat ett öppet brev utan att korrekturläsa) skickat ett öppet brev till Kulturminister Alice Bah Kuhnke.

I brevet tar de upp hur besvärligt det blir för alla kraftverksägare med små kraftverk i vattendragen som i princip inte gör annat än att förstöra dessa för några kronor extra till ägarna. Det värsta nu är all kulturmiljö som kommer att förstöras… KULTURMILJÖ?!?

Kan vi inte för en liten stund fundera på hur vi skall göra för att få våra utrotningshotade arter att överleva med hjälp av denna…
Kan vi kanske lära de tjockskaliga målarmusslorna och flodpärlmusslorna att leva i turbintuber istället och att fortplantning är meningslös eftersom de ändå är de enda kvar av sin art? Vi kanske kan sätta upp skyltar för ålen så att de låter bli att simma in i intaget till turbinerna (otroligt korkade djur). Om vi snabbt lär oss kommunicera med vandrande fiskarter och helt enkelt berättar för dem att de måste lära om, att deras levnadsstil är dömd att gå under eftersom det finns någon som började förstöra den för ett tag sedan och att de inte kommer att ge sig i den frågan.

Äsch förresten, det är ingen idé att vi gör det, det finns nämligen inte en chans att lösa detta. Vi får helt enkelt ta den där smällen med färre arter, sämre vatten och fyra miljoner i viten från EU istället. Förresten, nu när jag tänker på det, det kommer inte på långa vägar att räcka med de fyra miljoner om dagen jag räknade ut. Vi är ju på väg att bryta mot art- och habitatdirektivet också. Det blir ju ett fördragsbrott till. Äsch, det kan det väl vara värt för att låta dessa få människor fortsätta med sina hobbyverksamheter. Jag tycker gott att vi allihop skall vara med och betala så att de kan fortsätta med sina vattenkraftverk vilka byggts om så till den milda grad att det inte ens går att förstå hur de användes ifrån början. Det handlar ju trots allt om kulturmiljön.

Fast det är klart, vi skulle ju också kunna återställa kulturmiljön till vad den var då det verkligen visar vårt kulturarv. Gamla skvaltkvarnar, stampkvarnar och ramsågar som inte hade ihjäl allt liv i vattendragen.  Eller om vi restaurerar de byggnader som står på land och öppnar upp vattnet och genom detta slår två flugor i en smäll. Nä, det låter ju lite burdust att genomföra en sådan åtgärd. Tänk vad fånigt att ha ett café istället för ett vattenkraftverk och om det dessutom skulle visa sig att folk skulle komma förbi och ta en kopp kaffe och insupa kulturmiljön.

Jag inser ju hur fånigt det låter, det måste väl ändå vara bättre att vi kör på det spår som kraftverksägarna och SERO vill att vi skall hålla. Behåll alla dessa miljöer som de är, alltid låsta och ofta inhängnade så att ingen kommer fram för att se hur vackert det är med elproduktion… Allra helst sådan som helt saknar tillstånd.

Här har ni förresten en länk om ni vill läsa snyftbrevet där SERO ber om att vi skall tillåta fortsatt skövling av vår natur. Frågan är ju om vi verkligen behöver naturmiljö tillnärmelsevis lika mycket som moderniserad och inlåst kulturmiljö.

http://www.sero.se/Filer/Startsidan/Alice%20Bah%20Kuhnke%20scan.pdf

”Det vi tänker på är den rivning av gamla vattenkraftverk och dammar, som funnits och fungerat i hundratals år. De faller offer för en kanske tillfällig uppvärdering av en miljöfaktor – fiskars möjlighet att vandra fritt.”

Vem sade att det bara handlar om att fiskar skall kunna vandra fritt?
Och att växtnäringsämnen hindras att fritt flöda ut i havet???

Nä, vi glömmer alltihop. Detta är helt enkelt fånigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *