Menu

SVAF-Gunvor slår till igen…

Då var det dags för Gunvor igen, ett inlägg i SvD 2014-10-11:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-kraven-innebar-konkurs-for-manga_4002615.svd

Och på vattenkraften.se fortsätter vi helt enkelt att fundera på hur tankegången går.

1. Är det orimligt att vi har en miljöminister som har doktorsexamen i miljörätt? En människa som faktiskt förstår miljöjuridik och dessutom bryr sig om miljön?

2. Varför tycker Gunvor att alla andra skall betala för vattenkraftverkens verksamheter. Det behöver vi ju inte göra när det kommer till annan miljöpåverkande industri.

3. De krav som redan nu ställs på nyprövningar, skriver hon om, på alla som inte har tillstånd kommer att innebära konkurs. Är det ett orimligt krav att en verksamhet med miljöpåverkan innehar tillstånd för sin verksamhet?
Tänk alla ungdomar idag som inte har råd att skaffa körkort, de kan väl bara köra bil ändå. Vi skall väl inte sätta upp så höga krav på folk för att de vill köra bil.

4. I samma stycke nämner Gunvor att ALLA anläggningar ligger där det finns naturliga vandringshinder. Frågan är om Gunvor har ens en teoretisk kunskap om vattenmiljöer. Vet SVAFs ordförande ens vad ett naturligt vandringshinder innebär?

5. Gunvor tar upp att det handlar om 4000 arbetstillfällen. DET tycker jag är intressant. Finns det dokumentation för att stödja denna teori? Jag har nämligen funnit ut att ju djupare man gräver ibland vattenkraftverken desto oftare dyker samma namn upp. Det är nog faktiskt inte så många som jobbar med den småskaliga vattenkraften. Jag stötte på några i skogen en bit ifrån Bollebygd och det var ingen som kom från den bygden. De kom från Dalarna, Skövde, Gällstad och Polen. Många av kraftverksbolagen är inte heller registrerade som arbetsgivare så frågan är vem som avlönar dessa 4000.

6. Angående Restor Hydro så skall vi nog inte kalla det ett EU-projekt, låt gå för att de fått projektstöd från EU men man kan i deras lilla broschyr läsa: ” Materialet återspeglar inte nödvändigtvis EU:s åsikt. Varken EACI eller EU-kommissionen ansvarar för
eventuellt användande av informationen eller något av dess innehåll.”
Det är alltså en sammanslutning av flera föreningar som SVAF och har inget direkt med EU att göra mer än att de fått projektpengar och det säger ju egentligen bara att de har någon som är duktig på att ansöka om medel.

7. Vi kommer ännu en gång in på: ”Kraftverksägarna är inte motståndare till motiverade, effektiva åtgärder i vattendragen.”

Nähä säger vi då, men då är ju frågan varför vi ens behöver hålla på i domstolar för att komma i närheten av att få till miljöanpassning av kraftverken. Och varför dessa kraftverksaägre kämpar mot dessa anpassningar med näbbar och klor.

Nädu Gunvor, det verkar som om att du skulle behöva kolla över det hela en gång till och kontakta mig gärna på: per(a)attenkraften.se om det är något du vill ha reda på. Vi är härifrån mer än villiga att hjälpa till.

/Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *