Menu

Svensk Energi går på grund direkt i sitt remissvar på Vattenverksamhetsutredningen.

Ja, då har Svensk Energi samlat ihop hjärntrusten och kommit med sina synpunkter. Inledningsvis så berättar de att klimatet är viktigast och konstaterar lite krasst att det största hotet mot biologisk mångfald är klimatförändringen.

Här på vattenkraften.se utgår vi ifrån att klimat och miljö är två sidor av samma mynt och att vi inte kan lösa det ena problemet utan att samtidigt ta tag i det andra. Egentligen vet nog alla om det men en del väljer att som strutsen sticka huvudet i marken och bara ignorera det.

Därefter går man på lite om politiska avvägningar, vilket egentligen handlar om att det bästa är om vi ger fan i att röra de regler som är idag och att om Svensk Energi fick bestämma så hade vi helt enkelt slopat Miljöbalken och gått tillbaka till Äldre Vattenlagen. (Det var bra innan 1900-talet verkligen satte fart).

Och sedan kommer vi fram till den ömma tån. Svensk Energi anser att det finns utrymme för att förbättra den biologiska mångfalden. (Här på vattenkraften.se sitter vi fortfarande med halvöppna munnar inför detta otroliga konstaterande). Dessutom påpekar de att det pågår ett kontinuerligt arbete för att anläggningarna skall kunna leva upp till moderna miljökrav. Det sistnämnda känner vi direkt att det kan vi ställa oss bakom och vill dessutom passa på att tacka Älvräddarna, Naturskyddsföreningen, WWF, Sportfiskarna och alla andra som ideellt sysslar med just detta arbete för att vattenkraften skall anpassas och leva upp till moderna miljökrav.  Tänk att detta arbete skulle tas upp i Svensk Energis yttrande, det är inte illa. Om vi nu bara kan få igenom Vattenverksamhetsutredningens förslag så kanske t.o.m. bolagen kan vara med i det arbetet.

Vad gäller Svensk Energis inställning till HaV och Energimyndighetens yttranden så tror jag faktiskt att de bara läste rapporten de kom ut med ihop. Yttrandena var inte fullt lika unisona som rapporten.

Nåväl, sedan rabblas det på om samhällets kostnader men istället för att jag skriver en massa dumt om det så kan vi ju helt enkelt konstatera att de går sina medlemmars ärenden precis som sig bör och det innebär att den som har ett vattenkraftverk skall väl inte behöva betala något för detta. Vi som INTE är för att skövla naturen får väl lära oss att om det nu är skövlat så länge så kan vi väl lika gärna fortsätta skövlandet och skulle så inte vara fallet så skall i vart fall den som skövlat innan inte behöva betala något för att få fortsätta skövla på ett mer miljöanpassat sätt.

Jag skulle nog vilja säga så här, det samhällsekonomiska skulle antagligen få det lättare om den där ”!&%#!” vattenkraften satte igång med miljöanpassning på allvar och dessutom bar sina egna kostnader. ALLA skulle må bättre av det utom möjligen den lilla klick människor som sitter med vattenkraftverk som kan ersättas med ett par motionscyklar. De hade rent utav kanske blivit tvungna att skaffa sig ett jobb.

Här har ni länken om ni vill läsa alltihop:
Svensk Energis yttrande

/Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *